• Belangrijk om te weten !!!

    Mijn werkwijze geldt bovenop het contract tussen ouders/verzorgers en gastouder, welke door beide partijen ondertekend is. 

    Alle vraagouders wiens kinderen hier in de opvang zitten, dienen op de hoogte te zijn van mijn werkwijze. 


  • Visie

    Kinderen hebben een natuurlijke behoefte om zich te ontwikkelen. Het ene kind doet dit in een heel rap tempo en het andere kind doet er wat langer over. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo en volgorde. 


    In mijn gastouderopvang vind ik het belangrijk dat de kinderen de kans krijgen om zich spelenderwijs binnen de eigen mogelijkheid te kunnen ontwikkelen. Daarom ben ik geen voorstander van allerlei leermethoden en volgsystemen waarbij er naar mijn idee teveel de nadruk wordt gelegd op wat het kind allemaal al moet kunnen.


    Kinderen moeten in de eerste plaats kind kunnen zijn, dus lekker kunnen spelen, knutselen, vies worden, rommel maken en plezier hebben. De kinderen ontwikkelen zich al spelenderwijs en ik ben er om hen hierbij te begeleiden. Om een goede ontwikkeling te stimuleren, bied ik voldoende activiteiten aan waarbij alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen. 


    Uiteraard wil ik als gastouder een zo goed mogelijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van uw kind. De pedagogische doelen die ik daarbij wil bereiken zijn:


    1. Bieden van emotionele veiligheid
    2. Ontwikkelen van de persoonlijke competenties
    3. Ontwikkelen van de sociale competentie
    4. Bijbrengen van normen en waarden

    Simpelweg en in het kort komt het erop neer dat uw kind het hier naar zijn/haar zin heeft, zich ontwikkelt, met andere kinderen speelt en zich leert te gedragen. 


    Meer over mijn visie en hoe ik te werk ga in mijn gastouderopvang, staat beschreven in mijn pedagogisch werkplan. Deze kunt u op locatie inzien.


  • Omgeving

    Uw kind wordt opgevangen in een schone, veilige en liefdevolle omgeving waar het zich thuis kan voelen en zich spelenderwijs kan ontwikkelen.


    De opvang van de kinderen vindt plaats in de ruime woonkamer en in de tot speelruimte omgebouwde garage. Daar hebben de kinderen alle ruimte om te spelen. Er is meer dan voldoende speel-, leer- en knutselmateriaal aanwezig voor kinderen van verschillende leeftijden zoals babyspeelgoed, boekjes, puzzels, spelletjes, duplo en ander construcitiemateriaal, poppenhuis met toebehoren, houten poppenwagens met poppen en poppenspulletjes, knuffels, hamertje tik, boodschappenspullen, houten keukentje, kapla, Fisher Price spullen, autowegdelen met autootjes, verf, plakspullen, prikblokken etc.


    Als het weer het toelaat kunnen de kinderen in de tuin spelen. De tuin een volledig omheind door een houten schutting met een deur die op slot kan. Daar kunnen de kinderen lekker spelen met de  zandwatertafel, de watervalwand, stepjes, fietsjes, plastic ballen en nog veel meer.


    Slapen doen de kinderen in een apart slaapgedeelte van de tot speelruimte omgebouwde garage, of boven op de 1e verdieping.  Alle kinderen kunnen voor zover mogelijk op een aparte kamer slapen zodat ze elkaar niet wakker kunnen houden. 


    Als gastouder zorg ik ervoor dat de omgeving  schoon en veilig is, en blijft. Er wordt dagelijks gedweild aan het einde van de dag. Speelmateriaal en meubels worden regelmatig schoongemaakt, gecontroleerd en zo nodig vervangen. Mijn huis voldoet aan alle veiligheidseisen en eenmaal per jaar wordt door het gastouderbureau gecontroleerd of mijn huis nog veilig genoeg is. Ook kan ik onverwachts een bezoekje van de GGD verwachten als extra controle op o.a. de veiligheid. 



  • Wennen

    Een kind heeft altijd tijd nodig om te wennen aan een nieuwe omgeving en een nieuw persoon. Ook voor u als ouders/verzorgers kan het moeilijk zijn om uw kindje voor het eerst naar de opvang te brengen. Hiervoor is er een wenperiode. De wenperiode begint in overleg bij één week voor de plaatsingsdatum.Tijdens de wenperiode dient u volledig bereikbaar te zijn voor eventuele vragen. 

  • Dagindeling

    Als gastouder vang ik kinderen op in huiselijke kring. Dat betekent dat de gastkinderen worden opgenomen en meedraaien in het gezinsleven. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening met iedereen gehouden. 


    Hoe een dag verloopt, kan elke dag anders zijn en is afhankelijk van hoeveel en welke gastkinderen er zijn en onze eigen dagelijke bezigheden zoals het huishouden, boodschapjes doen, eten maken, etc. 


    Als we ergens naartoe gaan, doen we dat meestal lopend en alle aanwezige gastkinderen gaan mee. Ik ben in het bezit van de nodige (veilige) middelen om de kinderen lopend of met de auto te kunnen vervoeren.


    Ik hanteer een min of meer vaste dagindeling. Dit is voor de kinderen een houvast; de dag heeft zo iets herkenbaars en dus vertrouwds. 


    EEN DAGJE BIJ JOEPIEDIEDOE


    7:00 - 9:00

    Meestal worden de kinderen gebracht tussen 7:00 en 9:00

    Tussen 7:30 en 8:00 maak ik ontbijt voor de kinderen die thuis niet hebben ontbeten. 

    De kinderen krijgen de tijd om rustig in eigen tempo te ontbijten.

    De kinderen die wel al thuis hebben ontbeten of die klaar zijn met ontbijten, mogen lekker vrij spelen of (soms) even tv kijken.


    9:30 - 10:00

    De kindjes krijgen fruit met iets te drinken erbij. 

    Voor de allerkleinsten maak ik een vers fruithapje, de oudere kinderen krijgen een portie fruit van één of meerdere fruitsoorten. 


    10:00 - 11:30

    De kindjes die 's morgens nog een slaapje nodig hebben, gaan naar bed. 

    Uiteraard kunnen de kindjes ook eerder of later gaan slapen als ze dat thuis zo gewend zijn en/of als ze moe zijn.


    Voor de kinderen die niet gaan slapen, zijn er een aantal mogelijkheden:

    • Vrij spelen binnen en/of buiten in de tuin.
    • Een puzzel of een spelletje. 
    • Een creatieve activiteit zoals kleien, plakken, knutselen, verven, kleuren, prikblok, stijkkralen etc. 
    • Verhaaltje(s) voorlezen, liedjes zingen, muziek (kinderliedjes op cd) en/of dans en beweging.
    • Activiteit bijv. uit het Kiki programma of iets zelf bedachts en/of themagerichts.

    11:30 - 12:30 Lunchtijd 


    13:00 

    De kindjes die 's middags nog slapen, gaan naar bed.


    13:00 - 15:00

    Voor de kinderen die niet hoeven te slapen, zijn er de volgende mogelijkheden:

    • Vrij spelen binnen of in de tuin
    • Een eenvoudige creatieve activiteit zoals kleuren, kleien, prikblok, strijkkralen, etc
    • Verhaaltje voorlezen of een spelletje doen

    15:00 - 15:30

    Als de kindjes uit bed zijn, gaan we aan tafel om iets te drinken en te knabbelen. Meestal is dat een crackertje. 


    15:00 - 17:00

    Vanaf 15:00 worden er weer kindjes opgehaald.

    De kinderen die er nog zijn, kunnen vrij spelen binnen of in de tuin, terwijl ik een begin maak met opruimen en schoonmaken. 


    17:00

    Kindjes kunnen hier een warme maaltijd gebruiken die door de ouders is meegegeven. 


    17:00 - 18:00

    De meeste kindjes zijn rond deze tijd al opgehaald. De kindertjes die er nog zijn, kunnen vrij spelen of mogen even tv kijken terwijl ik met het eten bezig ben.

  • Wat neemt u mee ?

    Opbergzak

    Bij Gastouderopvang Joepiediedoe hebben alle kinderen een eigen opberg- of rugzakje waar de persoonlijke spulletjes in kunnen worden bewaard. Dit kan een eigen meegebracht rugzakje van thuis zijn of één van hier. 


    Het is de bedoeling dat de meeste spullen hier al aanwezig zijn zodat u zo min mogelijk mee hoeft te nemen. 


    Neem het liefst geen grote luiertas vol met spullen mee in verband met ruimtegebrek en grijpgrage kinderhandjes. 


    Wat neemt u mee ?

    • Voldoende reservekleding minimaal twee setjes (rompers/ondergoed, sokken, boven- en onderkleding) wat hier kan blijven en in de eigen opbergtas/rugzak worden bewaard. 
    • Geef uw kind kleding mee/aan wat prettig draagt, tegen een stootje kan en waar in gespeeld en gekliederd kan/mag worden; zeker geen kleding waar u zuinig op bent.
    • Luiers. Ik geef bijtijds aan wanneer de voorraad luiers van uw kind weer aangevuld moet worden.
    • Wij gebruiken hier Huggies billendoekjes en sudocrème. Indien u voorkeur heeft voor andere merken babydoekjes en/of billencrème dan wij hier gebruiken, dan dient u dit zelf mee te geven. 
    • Eet uw kind iets speciaals, dan dient u dit ook zelf mee te geven.
    • Fles, flesvoeding, pap, potjes fruit en groente. 
    • Eventeel eigen (tuit)beker, speen, slaapzakje en/of knuffel voorzien van naam. 
    • Denk met mooi weer aan zwemkleding, handdoek, zonnebrandcrème en eventueel een hoedje/petje en aan regenkleding en regenlaarsjes als het regent en/of nat is buiten.
    • Antislipsokjes of slofjes indien gewenst.  
    • Uw kind mag eigen speelgoed meenemen, maar wij zijn niet aansprakelijk als het zoekraakt of stuk gaat.  
    • Joepiediedoe is niet aansprakelijk voor het stukgaan of zoek raken van meegebracht speelgoed/sieraden/kleding of andere persoonlijke bezittingen, uiteraard gaan wij zo zorgvuldig mogelijk met uw spullen om
  • Brengen en halen

    Brengen

    Kinderen die worden gebracht, zijn thuis al verschoond. Mocht het voorkomen dat dit er door de haast bij in is geschoten, meld dit dan even bij binnenkomst.

    Kinderen die na 8:00 worden gebracht, hebben thuis al ontbeten. 


    Eerder/later

    Als u uw kind(eren) eerder of later brengt of haalt dan de afgesproken tijden, laat het me dan op tijd weten. 

    Houd er rekening mee dat ik ook plannen en afspraken kan hebben. 

    Komt u uw kind onaangekondigd later brengen of halen, kan het zijn dat we even weg zijn. 


    Ophalen door derden

    Wanneer uw kind door iemand anders wordt opgehaald. dan dient u dit van tevoren door te geven, anders geef ik uw kind niet mee voordat ik hiervoer met u contact heb gehad.



    Liever niet brengen/halen op de volgende tijden:

    • rond lunchtijd 11:30 - 12:30 omdat dit voor mij en de kinderen storend kan zijn
    • rond 18:00 als het voor ons etenstijd is 
  • Informatie overdracht

    Dagelijks vindt er tijdens het brengen en halen van uw kind een overdracht van informatie plaats. Indien u een gesprekje wilt met mij om even wat uitgebreider over uw kind te praten, dan kunt u dit bij mij aangeven en plannen we een afspraak. Gedurende de opvang staat het u altijd vrij even te bellen, om te vragen hoe het met uw kind gaat.  

  • Babies

    Elke baby heeft een eigen ritme en er wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden met waar de baby behoefte aan heeft en/of wat hij/zij thuis gewend is. Het is van belang dat het ritme van hier niet teveel afwijkt van het thuisritme. Naarmate het kindje ouder wordt (vanaf plusminus één jaar), kan er langzaam toegewerkt worden naar ongeveer hetzelfde dagritme als de andere kinderen. 

  • Verschonen/toiletgang

    Verschonen

    De luiers worden regelmatig gecontroleerd en zo nodig verschoond. 


    Zindelijkheidstraining

    Kinderen die bezig zijn met zindelijk worden, mogen zelf op de wc via opstapje en met wc-bril-verkleiner.  Ik werk met een eenvoudig beloningssysteem.


    Potje

    Tenzij het echt niet anders kan, wordt er hier liever gebruik gebruik gemaakt van een potje i.v.m. de hygiëne. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat ik er niet bij kan zijn en dan kan er van alles gebeuren met het potje plus inhoud.


  • Eten en drinken

    Eten en drinken

    Eten doen we gezelllig met z'n allen aan de eettafel in de keuken. Met mooi weer eten we buiten aan de tuintafel  of we picknicken op het grasveld. Er zijn vijf Ikea kinderstoeltjes aanwezig. Bij ieder eetmoment, krijgen de kinderen iets te drinken. De oudere kinderen kunnen tussendoor in de keuken drinken krijgen waar hun eigen beker staat.



    Eetmomenten

    • De kindjes die voor 7:30 worden gebracht, kunnen hier ontbijten als dit van te voren zo is afgesproken.
    • Ik ga ervan uit dat de kindjes die na 7:30 worden gebracht, al thuis hebben ontbeten. 
    • Ongeveer om 9:30 krijgen de kinderen vers fruit of een fruithapje
    • Lunchen doen we tussen 11:20 en 12:00/12:30. We eten bruin brood met daarop iets hartigs zoals (smeer)kaas, (smeer)worst, pindakaas of een gebakken eitje. Als zoetigheid hebben we meestal appelstroop of honing. 
    • We houden rekening met kinderen die bepaalde dingen niet mogen eten vanwege geloof, dieet en/of allergie. 

    Snoepen

    Snoep en koek geven we de kinderen hier zo min mogelijk. Met speciale gelegenheden (feest- en verjaardagen) krijgen ze iets toepasselijks zoals bijvoorbeeld chocolade eitjes met Pasen en kruidnootjes met Sinterklaas. Op andere dagen krijgen ze als tussendoortje fruit of verantwoorde snacks zoals een soepstengel, rijstewafel, liga, krentenbol, cracker, rozijntjes, etc. 

  • Knutselen en werkjes

    Knutselen is goed voor de ontwikkeling van kinderen.

    • bevordert het zelfvertrouwen
    • bevorderde de zelfstandigheid
    • stimuleert de fijne motoriek
    • zorgt voor een rustmoment
    • geeft een gevoel van trots 
    • stimuleert het samenwerken
    • stimuleert de fantasie

    Knutselen is iets wat je kunt doen met kinderen vanaf plusminus anderhalf jaar. We verzinnen gewoon iets om te knutselen of we maken iets wat met het thema te maken heeft. 

    Veel knutselwerkjes zijn vaak nog te moeilijk om zonder hulp te kunnen maken. Uiteraard help ik ze zo nodig daarbij en/of doe ik het lastige gedeelte zodat de kinderen er hun eigen "finishing touch" aan kunnen geven. 


  • Ziekte en/of besmettingsgevaar

    Bij ziekte en/of besmettingsgevaar wordt er met de ouder overlegd of het kind wel of niet opgevangen kan worden. Of een ziek kind kan worden opgevangen, hangt af van de omstandigheden. 


    Als de groepsbezetting het toelaat en het kind zich goed genoeg voelt, kan de opvang meestal gewoon doorgaan.


    Voor een echt goed ziek kind is het fijner  om thuis te zijn. Ook voor de andere kinderen is het beter omdat de extra aandacht en verzorging vaak ten koste gaat van de andere kinderen. 



    In de volgende gevallen kan het zijn dat een kind niet opgevangen kan worden:

    • als het kind zich echt behoorlijk ziek en beroerd voelt, suf is, pijn heeft, hangerig is en/of veel huilt
    • als de verzorging te intensief is zodat dit ten koste gaan van de andere kinderen
    • bij hoge koorts (boven de 38,5 graden) tenzij het kind zich daarbij verder wel redelijk voelt
    • als ik vanwege de bezetting niet de extra aandacht, verzorging en rust kan bieden die het kind nodig heeft
    • als het niet mee naar buiten kan bijvoorbeeld als we boodschapjes gaan doen of naar het speeltuintje
    • als besmettingsgevaar te groot is bijvoorbeeld bij buikgriep (diarree/spugen)
    • krentenbaard wanneer de plekjes niet zijn afgedekt
    • luizen (onbehandeld)

    Met waterpokken kunnen de kinderen pas weer komen als de pokken zijn ingedroogd ivm infectiegevaar van de open wondjes. 


    RIVM geeft slechts richtlijnen. Iedere gastouder bepaalt haar eigen regels voor wat betreft het wel of niet opvangen van een ziek kind.


  • Afmelden

    Wanneer uw kind om welke reden dan ook niet naar de opvang komt, wilt u dit dan het liefst zo vroeg mogelijk melden of anders uiterlijk voor 8:00 in verband met de planning.


    Bij diarree en andere besmettelijke ziektes die nog onbehandeld zijn, gelieve het kind thuis te laten. Zie ook ziektebeleid. 


  • Dagen wisselen

    Incidenteel kunnen dagen en uren worden geruild zolang de bezetting dit toelaat. Er kan NIET geruild worden voor dagen en uren op de vrijdag, want dit is mijn vrije dag. In uiterste noodgevallen !!! kan ik misschien opvang bieden, maar worden deze uren wel in rekening gebracht. 


    Structurele wijzigingen dienen minimaal één maand van te voren worden aangevraagd en er zal in de meeste gevallen ook een nieuw contract opgemaakt worden.  

Share by: